Orvos válaszol

Dr. Velancsics Magdolna Orvos,
természetgyógyász

Szakmai önéletrajz:
1993. Orvosi diploma, SOTE ÁOK – Budapest
2005. Természetgyógyászati modul, ETI – Budapest
2006. Fülakupunktúrás addiktológia, ETI – Budapest
2009. Klasszikus homeopátia, MHOE – Budapest
2011. Életmód tanácsadás-Holisztikus Oktatási Központ-Budapest
1993-ban végzett Budapesten a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky Kórház I. számú Gasztroenterológiai Belosztályán dolgozott.

Kérdés esetén itt lehet a doktornőtől írásban kérdezni, amelyre 24-48 órán belül válaszolunk.

Orvosi vélemény a diétáról

A (tej)savófehérjét, alaposan körbekutatta már a tudósvilág. Teljes joggal: nagyon magas tápértékkel bír és számos egyéb pozitív tulajdonsága is van.
A legmagasabb minőségű proteinfajta, ráadásul könnyen emészthető és gyorsabban felszívódik, mint más fehérjék. Azonban nem ez az egyetlen oka, hogy olyan népszerű a testsúly kontroll témakörében.
A fogyókúrában nagyon hasznos, fogyasztóját ugyanis telíti, jobban, mint más fehérjék, valamint gyorsítja az anyagcserét.
A tejsavófehérje igazi “csodaszer”; cukor problémák és vérnyomás gondok esetén is jótékony hatásai vannak. Tapasztalataink szerint a magas vérnyomást is képes csökkenteni, illetve gyulladáscsökkentő hatása is van. Erre bizonyíték az a kutatás, melyben a nagy dózisú savófehérje adagolásával mérséklődött a vizsgált alanyoknál a szervezet gyulladásos folyamatát jelző CRP (C-reaktív protein) plazmaszintje.
A gyulladásra gyakorolt hatásával lehet összefüggésben az a pozitív eredmény, melyből egyelőre úgy tűnik, a gyulladásos bélbetegségek (IBD) kezelésében is mérsékelte a fellángolás szintjét, ám a terület még további vizsgálatokat igényel. Hasonlóan alaposabb kutatásra van még szükség, hogy kiderüljön, valóban képes-e csökkenteni az összkoleszterin, illetve az LDL-koleszterin (ún. rossz koleszterin) szintjét – egyes vizsgálatok ugyanis hosszú távú, nagy dózisú adagolás esetén ezt támasztották alá.
Áldott állapot-, szoptatás-, egyes számú cukorbetegség, illetve kazein érzékenységek esetén nem javasolt a diéta elvégzése. Máj- és veseproblémák esetén pedig, javasolt kikérni a saját háziorvos, vagy szakorvos véleményét.